De cryptomarkt trekt weer aan, de muntjes worden weer besproken bij de koffieautomaat en de use cases rondom blockchain vliegen je om de oren. Kortom: blockchain was hot, even een paar maanden wat minder, maar lijkt nu weer terug te zijn van weggeweest. Maar waarom? 10 voordelen op een rij.

 1. Snelle transacties
  Blockchain technologie versnelt de verwerking van transacties: de tussenpersoon wordt overbodig. Geld overmaken naar een verre neef in Vanuatu? Succes gewenst als je dit via je bank of Western Union probeert. 2 internet connecties zijn genoeg om het via blockchain te doen. Binnen 10 minuten. Maar denk niet alleen aan ‘geld’, maar alles van waarde: de overdracht van je huis zonder tussenkomst van een notaris of de verkoop van 10.000m3 olie en dat zonder stapels papierwerk.
 2. Openbaar of besloten
  Een blockchain kan zowel openbaar als besloten (permissioned) zijn. Dit heeft als voordeel dat blockchain netwerken voor verschillende doeleinden kunnen worden ingezet. Geld overmaken naar een vriend? Geen probleem als iedereen mee kan kijken. Je identiteit vastleggen? Liever besloten.
 3. Frauduleus? Fraudeloos!
  Weggeschreven informatie op een blockchain kan nooit meer worden aangepast en voorkomt hiermee fraude.
 4. Betrouwbaar
  Traditionele transacties zijn gebaseerd op vertrouwen op een tussenpersoon, een zogenaamde trusted third party. In het geval van blockchain technologie vertrouwt men op de software (die vaak open-source is) en niet op een persoon of instantie.
 5. Efficiënte handel
  Tussenpersonen worden overbodig en stapels papierwerk zijn verleden tijd: blockchain kan handel sneller, efficiënter en makkelijker maken. Neem het voorbeeld van Samsung.
 6. Open-source
  De code van een open-source blockchain is voor iedereen inzichtelijk. Iedereen kan ook ten alle tijden een afslag (fork) van de blockchain maken en zijn of haar eigen netwerk gaan draaien.
 7. Toegankelijk voor iedereen
  Een openbare blockchain is toegankelijk voor iedereen en stelt hiermee meer mensen en bedrijven in staat om transacties te verrichten. Op deze manier kunnen we de miljarden mensen zonder bankrekening handel met elkaar laten bedrijven met alleen een telefoon en internetverbinding. Neem je neef in Vanuatu.
 8. Transparantie
  De gegevens die worden vastgelegd op een blockchain zijn openbaar en voor iedereen in het netwerk inzichtelijk.
 9. Lage transactiekosten
  Een van de belangrijkste kenmerken van blockchain technologie is dat tussenpartijen overbodig worden: minder tussenpartijen betekent lagere transactiekosten.
 10. Veiliger: hacken is vrijwel onmogelijk
  Omdat een blockchain niet op één plek wordt bijgehouden maar op duizenden, is het nagenoeg onmogelijk om een blockchain te hacken. Op hoeveel staat de teller van hacks en DDoS-aanvallen van banken dit jaar al ?