De voedingsindustrie kent nogal wat problemen. Slecht of besmet voedsel zorgen niet alleen voor ziekte en hoge ziektekosten, maar ook voor onnodige geldverkwisting en terughaalacties.

Alleen in de Verenigde Staten al kampen jaarlijks 28 miljoen mensen met ziekte dankzij besmet voedsel. Dit kost hen naar schatting tussen de 55 miljard en 93 miljard dollar op jaarbasis. Nogal een grote range zal je denken: bijna een factor 2. Dat klopt: het is allemaal zo makkelijk nog niet te meten. Dit soort statistieken blijken moeilijk te produceren, met name omdat het even duurt voordat men weet wanneer een product besmet was, als ze er al achter kunnen komen.

Een tweede probleem waar de voedingsindustrie mee te kampen heeft, betreft fraude. Denk in Nederland aan het paardenvlees-schandaal – waar goedkoop paardenvlees als duurder rundvlees verkocht werd – of het recentere fipronil-schandaal waar de pesticide fipronil is gebruikt voor het bestrijden van luis bij kippen en in de voeding terecht is gekomen. Omdat het nagenoeg onmogelijk was om na te gaan welke dieren dit gevaarlijke goedje binnen hadden gekregen, werden er uit voorzorg 2.5 miljoen geruimd. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Volgens PwC zijn de kosten als gevolg van fraude wereldwijd tussen de 30 en 40 miljard dollar per jaar. De groeiende wereldbevolking zal dit probleem alleen maar vergroten, aldus het onderzoeksbureau.

De vraag ‘waar komt mijn voedsel vandaan’ is dus zo gek nog niet. Zo dacht Alibaba er ook over. Het E-commerce platform kondigde gisteren aan bezig te zijn met een test om blockchain technologie in te zetten om nepproducten te traceren. Het gaat nu nog om een klein aantal producten, waarvan de oorsprong door middel van het scannen van een QR-code te achterhalen is. Als deze pilot succesvol blijkt, kan dit groter uitgerold worden, aldus Alibaba.

Walmart ziet het precies zo. Het supermarktconcern uit de Verenigde Staten is samen met onder andere IBM, Unilever en Nestlé een proef gestart met blockchain technologie om te achterhalen wat de oorsprong is van een mango. Waar het nu tot 2 maanden kan duren voordat je de reis van de versafdeling tot de plantage in kaart hebt, kan dit met blockchain technologie straks in enkele seconden: ladingen papierwerk die nodig zijn voor het overgeven van goederen van vervoerder op vervoerder en exporteur op importeur worden door blockchain overbodig. Iedere partij in de keten legt zijn of haar transactie dan vast in het digitale grootboek die voor iedereen inzichtelijk en transparant is.

Benieuwd hoe Walmart dit doet? Bekijk de korte toelichting van Walmart’s initiatief (02min:56sec).