De medeoprichter van Microsoft, in zijn eentje al goed voor zo’n vijfde van de complete cryptomarkt heeft in een interview aangegeven graag short te willen gaan op bitcoin. De vraag is: waarom doet hij dit niet?

Bij short gaat verwacht je een waardedaling van de onderliggende belegging. In dit geval verwacht je dat de waarde van bitcoin gaat dalen, in tegenstelling tot long gaan, wanneer je verwacht dat de waarde juist toeneemt. Je maakt met een bitcoin bezitter een contract op dat je – zeg – 10 van zijn bitcoin mag lenen tegen de belofte dat je deze teruggeeft, inclusief een vergoeding. Je verkoopt ze alle 10 op 9500 USD, de waarde van bitcoin op moment van schrijven en krijgt hiervoor 95.000 USD. Zoals je al vermoedde, daalt de prijs vervolgens binnen 24 uur naar 8500 USD (niet ondenkelijk met de volatiliteit  van de cryptomarkt) en je koopt 10 bitcoin in voor 85.000 USD en geeft deze terug aan de persoon met wie je het contract hebt gesloten. Een snel rekensommetje leert dat je hier 10.000 USD aan over houdt (iets meer dan 10% winst) en betaalt hem nog een kleine vergoeding voor het lenen van de bitcoin.

Klinkt simpel, maar is in veel gevallen niet zo simpel. Bij long gaan is er een maximaal verlies, bitcoin kan namelijk naar 0 zakken en je bent alles kwijt (in bovenstaand voorbeeld de volledige 95.000 USD). Short gaan echter kent geen maximaal verlies. Stel dat de bekende anti-virus software tycoon en bitcoin bull  John McAfee gelijk krijgt en bitcoin aan het einde van 2020 op 1.000.000 USD staat. Als je tegen die waarde 10 bitcoin terug moet kopen, betaal je er 10.000.000 USD voor, terwijl je er maar 95.000 USD voor hebt gekregen toen je ze verkocht. Een verlies van 9.905.000 USD of – om het nog pijnlijker te maken – iets meer dan 10.000%.

In de praktijk zullen zulke verliezen niet zo vaak voorkomen, omdat bij een bepaald verlies een margin call zal worden toegepast of de positie in zijn geheel wordt geliquideerd. Dit laatste wil zeggen dat de handelaar eieren voor zijn geld kiest en bitcoin tegen de huidige marktwaarde terugkoopt om zijn verlies te beperken. Een goed voorbeeld hiervan was 12 april , toen de prijs van bitcoin met bijna 1000 USD in een uur steeg omdat een aantal short posities geliquideerd werden, ook wel een short-squeeze genoemd.

Dat deze manier van handelen überhaupt al extreem risicovol is, laat staan als je het op de altijd zeer volatiele cryptomarkt doet, kwamen twee beleggers op 5 mei achter toen zij hun posities a 120 miljoen USD en 73 miljoen USD moesten sluiten. Dit resulteerde in een verlies van rond de 70%, de grootste verliezen ooit op handelsplatform OKex.

Wil je weten wat de heren van RTL Z te zeggen hebben over het shorten van bitcoin? Bekijk onderstaand filmpje (01min:46sec).