Precies een week geleden stonden we met Blockup.nl op Future Festival Bootcamp om een groep leergierige studenten te begeleiden in het neerzetten van dé nieuwe manier om te betalen op festivals. Uiteraard kwam blockchain ook om de hoek kijken.

Op 14 en 15 april waren we uitgenodigd om samen met Xurux op Future Festival Bootcamp een workshop over blockchain te geven. Het hele weekend stond in het teken van het makkelijker maken van betalen op festivals, georganiseerd door Moneyou, Infosupport, ACE en DGTL. Want dat betalen op festivals ergernissen kent, dat moge duidelijk zijn…

Het probleem

Je komt op een festival aan, hebt bent door de security-check heen en dan begint het eigenlijk al: je bent casually late, maar omdat iederen zo denkt, staat er een lange rij voor de muntverkoop. Zo lang dat je denkt: ‘Weet je wat, ik regel eerst mijn kluisje wel. Daarna is het vast rustiger bij de muntverkoop. Sh*t, verkeerd gegokt’. Dit is slechts een van de ergernissen waar festivalgangers tegenaan lopen. Wat te denken van een strip muntjes verliezen of de herkenbaarheid van een broekzak vol munten als je ‘s ochtends wakker wordt? Kortom: genoeg ‘problemen’ om op te lossen.

Het afgelopen jaar wordt veel geëxperimenteerd op festivals om de gebruikservaring te verhogen, zonder de simpelheid van de bekende muntjes uit het oog te verliezen. Onder andere Payless  doet dit, door middel van armbandjes met RFID chips waar je eigen portemonneetje op staat. Moeilijker te verliezen en achteraf kun je relatief simpel om een teruggave van je muntjes vragen. De nadruk ligt hierbij op ‘relatief’, want je moet alsnog een formulier invullen en de administratiekosten zijn een half muntje. Dat halve muntje kom je wel weer overheen, maar omdat de bandjes niet overdraagbaar zijn, moet je altijd één voor één naar de bar om iets te bestellen. Irritant, want zo staan er nóg veel meer mensen in de rij, maar belangrijker nog: het sociale – gezamenlijk drankjes doen – verdwijnt hiermee.

Kortom: genoeg stof tot denken. Een groep van leergierige, tech-minded studenten begon aan een 3-daagse hackathon waarin ze het festival terrein van DGTL bezochten, uitleg kregen van de CEO van DGTL over hun pijnpunten, en aan de slag gingen met brainstormsessies hoe ze deze problemen konden tackelen. Op zaterdag volgde een hackathon, waarin de studenten 24 uur de tijd hadden om in groepjes van idee tot werkend product te komen.

Blockchain

Op zaterdag ochtend trapten Sander (Xurux) en Maarten (Blockup.nl) af met een workshop over blockchain, cryptocurrencies, use cases en de crypto HANK: ’s werelds eerste cryptocurrency die gebruikt wordt in co-working space De Vrijstaat in Amsterdam.

De link blockchain en festivals is snel gemaakt. Kijk naar Festy of Fissacoin, die de festival bandjes met RFID chip hebben gekoppeld aan blockchain. Met één app met ingebouwde wallet kun je altijd overal bij. Voor het festival om muntjes in te kopen, tijdens het festival om te betalen en na het festival om je niet opgemaakte muntjes om te zetten in euro’s. De voordelen van deze technologie op een rij.

Voor de festivalganger:

  • Overzichtelijke app waar je al je festival informatie in hebt staan, inclusief wallet om je munten in op te slaan.
  • Geen rijen meer om munten te kopen, dit kan vooraf of ter plekke in je app.
  • Raak je munten nooit meer kwijt: deze staan op je wallet en gekoppeld aan je bandje.
  • Makkelijk munten delen met je vrienden, zodat het sociale aspect van festivals.

Voor de festivalorganisatie:

  • Lage transactiekosten: pinkosten zijn hoog, deze omzeil je met blockchain transacties.
  • een fraude meer door valsmunterij.
  • Makkelijk rekenen voor de mensen achter de bar.
  • Blockchain is nagenoeg onhackbaar. Storingen in het systeem zijn daarom onmogelijk.

In 24 uur zijn er 7 ideeën in elkaar gehackt, waarbij bestaande met nieuwe technieken aan elkaar werden geknoopt om tot nieuwe, innovatieve oplossingen te komen. Team Sharing Pinguins is uiteindelijk door de jury tot winnaar verkozen met hun oplossing om het betalen met armbandjes weer sociaal te maken en gaan dit met hulp van een aantal coaches verder uitwerken tot een bruikbare en schaalbare versie.

Meer info over dit evenement? Luister hier de podcast bij New Business Radio terug met de organisatoren van Moneyou en bekijk hier alle foto’s van Future Festival Bootcamp.