De Vrijstaat, een coworking space in Amsterdam, heeft met behulp van blockchain technologie een eigen cryptocurrency (Freethereum) gelanceerd om snel en efficiënt onderlinge transacties te kunnen doen. Dit is de eerste stap in een reeks (blockchain) initiatieven binnen deze innovatieve community. Op de planning staan onder andere het belonen van bewustzijn (zoals afval scheiden en stookkosten verlagen), het per dagdeel huren van flexplekken en het gebruik van het usability lab. Op vrijdag 2 maart wordt het gebruik van de munt toegelicht, op donderdag 15 maart staat er een evenement rondom blockchain gepland.

Waar beleggers in cryptocurrencies de afgelopen weken met de billen samengeknepen zaten te kijken naar de ineenstorting van de cryptomarkt (de welbekende en gevreesde red candles), konden de huurders van de Vrijstaat hun geluk niet op. De Vrijstaat – een coworking space in een industrieel pand in Amsterdam-Noord op 5 minuten fietsen van het pontje – had een plan liggen om de volgende stap te zetten naar een self-sustaining community van kleine bedrijven en andere Vrijlancers: een eigen munt ontwikkelen. Door de hoge prijzen van de munten, waren de transactiekosten te hoog: wachten geblazen dus. En dat wachten werd beloond…

Op 22 februari 2018 werd aan de Spijkerkade 3 te Amsterdam de Vrijstaat munt geboren: volledige naam Freethereum, maar we noemen hem HANK. Hij bestaat uit 48.151.623,42 deeltjes (verlies je niet in dit getal), wat dagelijkse transacties binnen de Vrijstaat mogelijk maakt. Geen Tikkies meer of “ach, je krijgt er wel een keer eentje terug”, maar een eigen munt om te voorzien in een gezond sapje in de morgen, een uitgebreide lunch in de middag en een biertje na werk. Om de waarde van een HANK stabiel te houden, is de Vrijstaats-bank opgericht door initiatiefnemers Henk (niet te verwarren met HANK) en Maarten. De kosten van een HANK (EUR 1,13 op het moment van schrijven) worden bepaald door de op dat moment geldende bierprijs en de prijs van ether. Omdat deze laatste nog steeds relatief hoog is en daarmee een belangrijk deel is van iedere transactie, voel je het direct in je portemonnee als je ‘maar’ één biertje afrekent. Henk: “De transactiekosten worden een kleiner gedeelte van de totaalprijs als je ook meteen voor vrienden haalt. Je betaalt dus minder HANK per biertje als je meer koopt, iets dat ze eigenlijk in elke zelf respecterende Amsterdamse kroeg zouden moeten doen! Vroeger stond iedere gulden of dollar gelijk aan een bepaalde hoeveelheid goud, in te wisselen bij de centrale bank. Dit is natuurlijk compleet achterhaald: wie betaalt er nou met goud? In de Vrijstaat staat 1 HANK gelijk aan 1 flesje Heineken. Heb je bier ooit zien inflateren?”

Eten en drinken is slechts het begin van Project Hank. Op de roadmap van de huurders van de Vrijstaat – waar de expertises variëren van internetmarketing tot blockchain en van onderzoeken tot onderbroeken – staan onder andere een beloning voor eigen initiatief: verdien HANKeys als je de vaatwasser in- en uitruimt, de stookkosten minimaliseert of het afval scheidt. Ook wordt gewerkt aan betalen met HANKeys voor het huren van vergaderruimtes voor Staatsbezoekers of het usability lab, het per uur of dagdeel huren van flexplekken en ga zo maar door. Ook de techniek staat niet stil. Maarten: “Project Hank is absoluut een serieus project, maar wel met een knipoog. Het betalen met cryptocurrencies is snel en efficiënt, ontzettend handig voor een groep mensen die vaak dingen voor elkaar voorschiet en waar de Tikkies je om de oren vliegen. De transactiekosten (ether) zijn echter alweer aan het stijgen, dus de volgende stap zal waarschijnlijk de overstap naar de Neo of Neblio blockchain zijn. Efficiëntie, creativiteit en innovatie, daar houden we van in de Vrijstaat”.

De Vrijstaat is een oude fabriek, omgebouwd tot authentieke werkloft, zich onderscheidend van de vele coworking fabrieken met steriel opgelegde hipheid die Amsterdam rijk is. Op vrijdag 2 maart staat de volgende Vrijstaatsborrel gepland, waar de HANK toegelicht zal worden voor enthousiastelingen. Tevens vindt op 15 maart het blockchain evenement plaats waarvan de eerste spreker al bekend is.