Alternatieve festival betalingen zijn hot! Vorige maand schreef NOS nog over de verschuiving van traditionele muntjes naar pinbetalingen en vorige week was BITZ in het nieuws met hun crypto voor festivals. Inmiddels heeft Fissacoin – ken je ‘m nog – haar eerste succesvolle pilot gedraaid.

Enkele weken geleden interviewden wij Joshua, oprichter en CEO van Fissacoin. Nu nog geen maand later rekenen we onze biertjes af met Fissacoins bij het Future Flux Festival in Rotterdam.

Afgelopen vrijdag 15 juni vond het Future Flux Festival 2018 plaats in de RDM Onderzeebootloods, een tech festival met uiteenlopende onderwerpen: van IoT tot healthcare en van de nieuwste Tesla tot blockchain. Op dit evenement was het voor het eerst mogelijk om hapjes en drankjes af te rekenen met Fissacoins. Bezoekers van het Future Flux Festival kregen bij binnenkomst een polsbandje, voorzien van een NFC-chip, die werd opgewaardeerd met Fissacoins. Bij iedere bestelling werd het polsbandje met behulp van een mobiele applicatie, momenteel ondersteund door Android, uitgelezen door een barmedewerker of foodtruckhouder.

De bedoeling is dat bezoekers de polsbandjes bewaren na afloop van het festival. Deze kunnen namelijk in de toekomst worden gebruikt bij andere evenementen die Fissacoin accepteren als betaalmiddel. Mochten er dus nog Fissacoins op staan, dan is het mogelijk om ook die op een later moment te spenderen. Geen omslachtige procedures meer om geld terug te krijgen dus.

Joshua geeft aan tevreden te zijn met het resultaat van de pilot; er zijn ongeveer 2500 Fissacoins verkocht op het Future Flux Festival. Wel moeten er nog wat aanpassingen worden gedaan aan de software, maar op een paar (kleine) bugs na werkte het systeem vlekkeloos. Daarnaast zijn er plannen om het afrekenproces te automatiseren, waar het team al druk mee bezig is. Nu moet het personeel de polsbandjes scannen met een mobiele telefoon, maar hier moet op termijn een efficiënter alternatief voor komen.

We gaan vast nog meer horen over dit project, dus keep u posted!