Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat Berkeley – een stad aan de oostkust van de VS – een primeur gaat pakken. Het plaatsje in de bay-area – bekend om zijn liberale opvattingen en gelijknamige universiteit – heeft de volgende stap gezet in het starten met een proef om financiering op een nét wat andere manier dan gebruikelijk op te halen: via blockchain.

Vice burgemeester Ben Barlett is de initiatiefnemer van het voorstel om micro-obligaties op gemeente niveau uit te geven. Deze vorm van financieren kennen we in Nederland niet, omdat de staat financiert op landniveau en dit verder verdeelt richting provincies en gemeenten. In de VS hebben staten aparte wet- en regelgeving en daarom gebeurt financiering ook op lokaal niveau, goed voor een markt van een slordige 3.8 biljoen USD. Het uitgeven van deze micro-obligaties zou enerzijds de burgerparticipatie moeten verbeteren en anderzijds de drempel om te investeren moeten verlagen: de huidige obligaties hebben een waarde van 5000 USD, wat voor Jan Modaal nogal een bedrag is. De micro-obligaties zouden tussen de 10 en 25 USD moeten gaan kosten.

John Crossman van Neigborly Securities – het platform achter deze nieuwe vorm van financieren samen met het UC Berkeley Blockchain lab –  noemt nog meer voordelen van deze micro-obligaties op blockchain technologie: de verhandelbaarheid van de obligaties gaat omhoog, iets dat in deze conservatieve markt niet vaak het geval is. Ook zijn de kosten lager, omdat de derde partijen die nodig zijn om kopers of verkopers te vinden, niet langer nodig zijn.

“Micro-obligaties met blockchain combineren is bedoeld om rondom Wall Street heen te gaan”

aldus vice burgemeester Barlett. Hij doelt hiermee op de afhankelijkheid van de federale overheid, met name president Trump. Via Twitter liet hij begin februari weten dat de universiteit zijn financiering kwijt zou raken, net als andere toevluchtssteden of sanctuary cities. Deze steden trekken hun eigen plan als het gaat om immigratie van vluchtelingen, iets dat president Trump middels intrekken van subsidies en andere financieringen probeert af te straffen.