Al is de waarde van de markt sterk gedaald de afgelopen maanden, aan de verzameling crypto’s lijkt geen einde te komen. Het aantal verhandelbare munten staat bijna op 1600, maar het totaal aantal crypto’s is een veelvoud hiervan. Het grootste gedeelte hiervan staat op het Ethereum netwerk. Maar hoe werkt dat dan, je eigen munt slaan? Met deze blog zet je binnen 30 minuten je eigen munt op het Ethereum netwerk!

Stap 1: Aanmaken ether wallet

We beginnen met de wallet. Omdat we werken op het Ethereum netwerk, hebben we een ether wallet nodig. Een van de meest gebruikte desktop wallets is Metamask, een extensie voor Google Chrome. Hier sla je straks je eerste vers geslagen munt op. Volg de simpele stappen om dit stukje software te installeren.

Stap 2: De code kloppen

Een van de manieren om te ontwikkelen op het Ethereum netwerk is door naar de web-applicatie van Ethereum te gaan. Hier kan je op de programmeertaal Solidity zogenaamde Smart Contracts schrijven en op de Ethereum blockchain wegschrijven.

Importeer linksboven (Add local file..) de standaard code voor de opmaak van tokens (het ERC20 protocol) en de code  voor het bouwen van je eigen munt. Nieuwsgierig naar wat ieder stukje code doet? Bekijk hier een Engelstalige tutorial (24min:58sec).
Voor je heb je nu een standaard ERC20 contract, waarmee je een eigen munt kunt maken op het Ethereum netwerk. Vanaf regel 7 – 11 kan je een aantal variabelen aanpassen, namelijk:

  • _totalSupply: totaal aantal munten
  • symbol: afkorting van je munt (zogenaamde ticker)
  • name: volledige naam van je munt
  • decimals: aantal decimalen achter de komma (bitcoin, bijvoorbeeld, heeft 8 decimalen)

Speel hier wat mee. Feeling confident? Go!

Stap 3: Drukken maar!

Alles staat nu klaar om je eigen digitale munt te drukken, op één klein – maar belangrijk – dingetje na: ether. Om transacties te kunnen doen, moet er een stukje ether worden meegegeven aan de miners  om de transactie vast te leggen. Kortom, we hebben ether nodig.
We gaan de virtuele munt eerst op een van de Ethereum testnetwerken uitproberen, voordat we dit op het main network gaan zetten. Ga naar Metamask en klik bovenin het dropdown menu op Ropsten Test Network (was: Ethereum Main Network). Kopieer je public key  door op de drie puntjes te klikken. Ether voor een van de test netwerken is gratis verkrijgbaar, waaronder hier, waarna je 1 (test) ether in je wallet zal zien verschijnen.
Als je vervolgens naar je programmeerscherm teruggaat en onder run op create klikt, schrijf je het Smart Contract weg op de Ethereum blockchain. Metamask zal je vragen of je akkoord bent met het betalen van een kleine fee in (test) ether en door op submit te klikken, begint het verwerken (minen) van het contract. Door op de link te klikken die onderin verschijnt, kan je de voortgang volgen. Binnen een paar minuten zou het contract verwerkt moeten zijn (afhankelijk van het aantal miners). Krijg je de groene melding success? Gefeliciteerd, dan heb je zojuist je eigen geld gedrukt!

Stap 4: Toevoegen aan wallet

Rechtsonderin het scherm van Solidity staat vervolgens de naam van je coin en het adres van je contract (42 cijfers en letters). Kopieer deze en ga vervolgens terug naar Metamask. Als je op add token klikt en bovenin het contract adres plakt, worden automatisch het symbool en aantal decimalen aangevuld. Add!

Nu zie je in Metamask je eigen coin met het totaal aantal tokens verschijnen. Klik op je coin en je wordt doorgestuurd naar Etherscan. Hier kan je realtime alle informatie rondom je coin bijhouden: aantal tokens, decimalen, laatste transacties, wie heeft wat, etc. etc.

 

 

Stap 5: De eerste transactie!

En uiteraard willen we een transactie doen. Ga naar wallet.ethereum.org. Door de koppeling met Metamask, staat het aantal ether al aangegeven. Klik rechtsbovenin op contracts en klik door naar watch contract. Plak hier vervolgens hetzelfde adres weer en de rest gaat vanzelf. OK!
Alles staat nu klaar om de eerste transactie te doen. Ga naar wallets >main account > transfer ether & token. Geef vervolgens een ander ethereum wallet adres in, het aantal en selecteer je coin.
Send!

Je kan zien in je wallet, maar ook op etherscan, wanneer je transactie gelukt is. Waarschijnlijk denk je nu: ‘Is dit het? Is dit nu zo bijzonder?’. Ja, dat is het. Want sta er even bij stil:

  • je hebt uit het niets geld gecreëerd;
  • op anonieme wijze;
  • dat je in een fractie van seconden naar de andere kant van de wereld kan versturen;
  • zonder dat iemand je kan tegenhouden;
  • en dit alles volledig traceerbaar, transparant en binnen 30 minuten opgezet…

Uiteraard kunnen de daadwerkelijke transacties een stuk gebruiksvriendelijker. Als je bovenstaand proces herhaalt en niet kiest voor Ropsten Test Network maar voor Ethereum Main Network, heb je met dezelfde vaart je eigen coin op het ‘echte’ netwerk. Voordeel is dat je je crypto’s kan opslaan in een mobile wallet en makkelijk betalingen kan doen door het scannen van QR-codes.