Het huidige verkiezingsproces loopt achter, schrijft de NOS op basis van een notitie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). In de Verkiezingsagenda 2021 schrijven de organisaties dat het huidige proces in deze vorm niet meer hanteerbaar is: de stembiljetten laten te wensen over, toegankelijkheid roept vragen op en er is sprake van te veel handmatig werk.

Bovenaan de lijst met thema’s staat het gebruik van nieuwe technologieën. Ondersteunende software en een stemlokaal app worden geopperd, maar ook blockchain wordt genoemd als te onderzoeken techniek voor de landelijke verkiezingen van 2021:

“Het onderzoeken van de inzet van blockchaintechnologie op diverse onderdelen van het verkiezingsproces (bijvoorbeeld bij de overdracht van de uitslag naar het centraal stembureau).”

Het is 2018, dat werd onderhand toch tijd? Een dusdanig belangrijk maar ook foutgevoelig proces wordt al sinds jaar en dag met een vel papier en een rood potlood gedaan. Niet alleen het stemmen zelf kan efficienter, maar ook de overdracht van de getelde stemmen naar de centrale stembureaus. Gelukkig gebeurt er al heel wat waar we van af kunnen kijken: onder andere de tech non-profit Democracy Earth Foundation gelooft in efficiëntere en eerlijkere verkiezingen met behulp van blockchain. Voor de 2016 stemming over het vredesverdrag tussen de FARC en de Colombiaanse overheid konden buitenlandse stemmers meebeslissen over de uitkomst van het vredesakkoord. Volgens de OECD was dit baanbrekend:

“De potentie van blockchain technologie is enorm in het huidige klimaat van discutabele verkiezingsuitslagen. Blockchain kan het traditionele verkiezingsproces radicaal veranderen, omdat geen technologie veiliger is dan blockchain”

Ook Follow My Vote zet middels blockchain technologie in op efficiëntere en eerlijke verkiezingsuitslagen: ‘blockchain zorgt voor grotere nauwkeurigheid, meer transparantie en lagere kosten’. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk onderstaand filmpje (engels, 1min12sec).