Het merendeel van de landen is uiterst voorzichtig als het gaat om kaders aangeven waarin blockchain en crypto zich mogen bewegen en zo ook het vergadervehicel dat wij de EU zijn gaan noemen. Nederland is hierin niet veel anders: kaders durven nog niet geschetst te worden, maar verbieden gebeurt ook niet. Het blijft bij een waarschuwing van onze financiële waakhond. Heel de EU kijkt elkaar aan en wacht af, totdat er één duidelijk plan beschikbaar is wat en hoe gereguleerd gaat worden. Ondertussen is er één landje opgestaan dat hiervoor het geduld niet heeft, kansen ziet en zijn eigen plan trekt: Malta.

Dit eilandje in de Middellandse Zee gebruikt de afwachtendheid van het gros van de landen om zich heen in zijn voordeel: door één van de eerste te zijn met regelgeving – alleen Gibraltar was Malta voor – hopen ze een duidelijk en eenduidig vestigingsklimaat neer te zetten voor bedrijven in blockchain en crypto. En dit lijkt te lukken: eind maart maakte Binance – ‘s werelds grootste exchange gemeten in handelsvolume – bekend dat het bedrijf zijn hoofdkwartier naar Malta gaat verplaatsen. Amper drie weken later volgde een tweede exchange met overstapplannen, ook weer met een hoofdkwartier in Hong Kong: OKEx. En dat moment van overstappen, zou zomaar snel kunnen zijn. Vanavond worden drie blockchain en crypto wetten aangenomen in het parlement. De staatssecretaris van Digitale Innovatie en Finance – Silvio Schembri – tegenover CCN:

“Dit is de laatste stap die nodig is om Malta internationaal op de kaart te zetten voor blockchain en crypto regulatie. Er is consensus binnen de politiek en wij voorzien dat dit aandachtsgebied zal bijdragen aan onze economische groei voor de komende vier tot vijf jaar.”

Deze laatste opmerking zou zomaar eens waar kunnen zijn. Het verdienmodel van de exchanges zit ‘m in een kleine fee aan zowel de buy- als de sell kant. Opgaande of neergaande markt, zo lang er volume is, stroomt het geld binnen. In het laatst gerapporteerde kwartaal kwam de omzet uit op USD 200m. Toch mooi meegenomen als je hier vennootschapsbelasting over mag heffen. Zo heeft Japan vorig jaar ruim USD 855m mogen toevoegen aan haar bruto nationaal product door de bezittingen van bitcoin beleggers mee te nemen in de telling.

Onderstaand een (korte) samenvatting van de drie aan te nemen wetten, met dank aan onze vrienden van CCN:

The Virtual Financial Assets Act (VFA)
De VFA zorgt voor regulatie van ICO’s (wiki) en schrijft onder andere voor dat deze projecten whitepapers publiceren en de financiële achtergrond van de initiatiefnemer.

The Malta Digital Innovation Authority Act (MDIA)
De MDIA is gericht op digitale innovatie, waaronder DLT. De wet schrijft voor dat er een overheidsorgaan wordt opgericht met expertise van het vakgebied.

The Innovative Technology Arrangements and Services Act
Deze laatste wet zorgt voor wettelijke erkenning van bedrijven die zich bevinden in het speelveld van blockchain en cryptocurrencies. Deze wet is nodig om de eerdere twee te laten werken.