Blockchain een ver van je bed show? Niet meer. Eind september gaan de eerste bussen rijden waar je naast je reguliere OV-chipkaart ook kan betalen met VAI, een cryptocurrency voor de mobiliteitsmarkt: een samenwerking tussen VMC en vervoerder Arriva.

Waar het wereldwijde web voor iedereen tot de verbeelding spreekt, is blockchain voor velen maar moeilijk te bevatten. Eén van de redenen hiervoor is dat het web een front-end toepassing is, waar blockchain een oplossing voor de back-end is. Het in your face effect van een mooi vormgegeven website is bij blockchain toepassingen (meestal) niet het geval. Eind september gaat hier verandering in komen, wanneer de eerste bussen op blockchain technologie gaan rijden. VMC, het bedrijf achter de blockchain toepassing VMC Core, is de samenwerking aangegaan met vervoerder Arriva voor een pilot die het mogelijk maakt om naast de welbekende OV-chipkaart ook te kunnen in- en uitchecken met de VMC app en te kunnen betalen met de VAI coin.

Weer zo’n muntje, zal je wellicht denken? Ja, weer zo’n muntje, maar ein-de-lijk een met een functie en een verhaal: de VAI coin is zoals aangegeven ontwikkeld door VMC, een start-up aan de Amsterdamse grachten. Het idee is simpel, doch ingenieus en is het makkelijkst te illustreren met een voorbeeld: je woont in het pittoreske Heerhugowaard en hebt een aantal afspraken in en om Amsterdam. ‘s Avonds ga je wat drinken en blijf je er slapen. Je pakt op vrijdag ochtend je fiets, gaat naar het station toe en stapt over op de trein. Op Amsterdam Centraal aangekomen, zie je een van die leuke groene felyx scooters staan. Wel zo handig als je de halve stad door moet voor afspraken, houd je tenminste wat energie over voor ‘s avonds. Je gaat netjes je afspraken af en ploft einde van de dag met een biertje in je hand op het Spui neer. Je scooter is uitgecheckt en kan alweer door een ander gebruikt worden, nu nog even een fiets regelen voor ‘s avonds. Wel zo veilig. Gelukkig heb je meer dan 100 deelfiets aanbieders in de stad, dus keuze genoeg. Rest van de nacht heb jij je fiets, de volgende ochtend parkeer je ‘m bij CS en pak je de trein terug. Simpel zat. Toch?

Nou, dat valt dus best wel mee. De Nederlandse infrastructuur, en dan met name in de grote steden, zit best goed in elkaar. Overal vind je deelfietsen, deelscooters en deelauto’s. Maar heel gebruiksvriendelijk en efficiënt is het niet: je maakt in dit voorbeeld gebruik van drie verschillende abonnementsvormen: trein, scooter en fiets. Voor alle drie heb je een abonnement nodig waar je net weer andere informatie over NAW- en betaalgegevens moet invoeren, en als het even tegen zit ook een app voor moet downloaden op je telefoon. Stel dat je als toerist in Amsterdam aankomt, dan moet je al deze abonnementen afsluiten, terwijl je ze waarschijnlijk maar één keer gaat gebruiken.
Met VMC core wil VMC hier verandering in brengen: de infrastructuur moet het mogelijk maken om met één coin alle vormen van mobiliteit op elkaar aan te sluiten. En dat decentraal en globaal. Of het nu gaat om fietsen, scooters of auto’s, of om bussen, trams of treinen. Mobility as a Service, noemt oprichter Jochem Verheul dit.

Mobiliteit heeft mij altijd gefascineerd. Vanaf het moment dat je geboren wordt, tot aan het moment dat je je laatste rustplaats hebt gevonden. Iedereen is altijd bezig met vervoer.

Deze oplossing brengt een aantal voordelen met zich mee. Om er maar een paar te noemen:

  1. Je hebt nog maar één applicatie nodig voor al je reizen. Van bus tot metro en van tram tot trein.
  2. De infrastructuur beperkt zich niet tot steden of landen. Of je nu met de scooter door Amsterdam wil toeren of met de tuk tuk door Bangkok.
  3. Coins zijn peer to peer overdraagbaar.
  4. Krijg weer controle over je eigen data. Centrale partijen met datalekken zijn verleden tijd.
  5. Het past perfect in het plaatje van de huidige deeleconomie. Verhuur voor een kleine vergoeding je skateboard of retro rolschaatsen.

De werking is redelijk simpel: VAI is een stable coin en is gekoppeld aan de euro, en in tegenstelling tot Tether wordt VAI netjes ge-audit. Vai draait op de openbare blockchain van VMC Core, waarop iedereen gratis zijn eigen applicaties kan ontwikkelen. Door middel van een getweakte Raspberry Pi kan er makkelijk in- en uitgecheckt worden en worden de coins afgeschreven van je telefoon. Benieuwd hoe deze Nederlandse primeur er uit gaat komen te zien? Vanaf eind september rijdt lijn 479 ieder kwartier van Gouda naar Schoonhoven. Mocht je niet in de buurt zijn van Gouda e.o., meerdere pilots zijn onderweg!