27 april 2018. Een historische dag. Voor het eerst in 65 jaar zet een Noord-Koreaanse president voet op Zuid-Koreaans grondgebied. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben tijdens hun ontmoeting in Panmunjom het naar die plaats vernoemde vredesverdrag ondertekend.

Na ruim 68 jaar ‘oorlog’ tussen beide landen, is dit een grote stap richting het afbouwen van het Noord-Koreaanse nucleaire programma en daarmee vrede op het Koreaanse schiereiland. De 27-jarige Zuid-Koreaanse game ontwikkelaar Ryu Gi-hyeok vond dit zo’n grote stap, dat hij besloot het gehele verdrag op de Ethereum blockchain vast te leggen: één keer in het Koreaans, één keer in het Engels.

Om de grootte van transacties – en daarmee de kosten – laag te houden, wordt vaak alleen de hash van een document of data in het input-veld van een transactie weggeschreven. Hier trok hij zich niks van aan en had er 10 USD voor over om de gehele tekst vast te leggen. Onomkeerbaar.

President Moon Jae-in heeft hier nóg meer voor over: hij opperde zelfs dat President Trump van de Verenigde Staten de nobelprijs voor de vrede zou moeten krijgen voor zijn onderhandelingsvaardigheden. Dat er meer dan eens gezegd wordt dat politici kortzichtig kunnen zijn, valt wat voor te zeggen als je Trump’s eerdere pogingen tot ‘onderhandelen’ erop naslaat. Via zijn favoriete medium Twitter noemde hij de Noord-Koreaanse leider onder andere raket-mannetje, klein en dik en een mentaal ontspoorde man. Gelukkig voor hem staat dit op de servers van Twitter, en nog niet vereeuwigd op blockchain.