Blockup.nl was vorige maand als mentor aanwezig op Future Festival Bootcamp om met studenten de problemen rondom festival betalingen op te lossen. Betalingen moeten digitaal, sociaal en offline. Fissacoin lijkt de oplossing te hebben.

De fascinatie van de 23-jarige developer Joshua in blockchain technologie startte zoals bij velen “met de muntjes”. Zijn investering in Ripple – nadat we het eens waren geworden dat het toch niet helemaal decentraal is – triggerde hem om zich verder te verdiepen in blockchain technologie. Wat hem vooral intrigeerde was de precieze werking van de techniek. Hoe kun je bijvoorbeeld een kledingstuk verzenden via blockchain? Om hier meer inzicht in te krijgen, besloot hij zelf te gaan bouwen. Zijn ervaring in de horeca en evenementenindustrie bracht hem op het idee om de plastic festival muntjes te vervangen door digitale coins, de Fissacoin. In een paar maanden ging hij van idee naar bedrijf naar ICO. Respect.

Overigens kwamen mijn collega’s met fissa en toen heb ik er coin achter bedacht.

Momenteel loopt de Fissacoin ICO, die op het moment van schrijven de soft cap  van EUR 1.2m al ruim heeft gepasseerd.

Wat zijn de problemen van het huidige betalingssysteem?
Laten we even beginnen bij het begin. Voor een oplossing heb je een probleem nodig, en laten festivals nou heel wat problemen kennen: denk bijvoorbeeld aan de hoge transactiekosten van de evenementenindustrie (inkoop plastic muntjes), lange wachtrijen bij de muntverkoop en de bar, het kwijtraken van de plastic muntjes en niet te vergeten de ergernis wanneer je bij thuiskomst nog muntjes uit je zakken haalt. Daarnaast heeft de organisatie van een evenement pas na afloop inzicht in de verkopen. De ingenomen munten worden geteld en vergeleken met de afschrijflijsten, de lege fusten en de emballage. Dit maakt het onmogelijk om al tijdens het festival de barvoorraden te monitoren en hierop in te spelen. Op Future Festival Bootcamp propageerde DGTL dan ook dat betalingen digitaal, sociaal en offline moeten kunnen. En verrek, het is Fissacoin gelukt.

Digitaal
Even beginnen met de techniek: de Fissacoin blockchain is een fork van de Litecoin blockchain. Anonimiteit was bij de keuze de belangrijkste overweging. Dit in verband met de Fissacoin prepaid kaarten, één van de betaalmogelijkheden die Fissacoin biedt. De blockchain maakt gebruik van het consensus algoritme Proof of Stake (PoS). Kortom, je wordt beloond voor de Fissacoins die je aanhoudt. Compleet digitaal en veilig dus.

Sociaal
De oplettende lezer vraagt zich natuurlijk af hoe het zit met groepsbetalingen. Leuk zo’n mobiele wallet met Fissacoins, maar hoe werkt dit als ik ook biertjes wil kopen voor mijn vrienden zonder mijn eigen saldo te plunderen? “Voor deze groepsbetalingen is er een groepswallet, de party”, aldus Joshua. Deze party wallet is een soort pot, waar iedere deelnemer een deel van zijn saldo in stopt. De deelnemers (maximaal 16) kunnen hun polsbandjes vervolgens activeren op de party. Er staan dus twee tokens op de applicatie, de individuele Fissacoins en de party coins. Vervolgens kan er op de applicatie geswitcht worden van wallet. Tweede probleem opgelost…

Offline
Maar… hoe zit dat dan als je op een groot festival staat en je internet connectie net even wat schaarser is dan het aantal gezellige mensen om je heen? De Fissacoin blockchain draait uiteraard gewoon online, maar als je op een festival staat word je telefoon gekenmerkt als seed node, om zo het netwerk te kunnen onderhouden. Een internetconnectie is dus niet nodig om op festivals te kunnen betalen met Fissacoin, je telefoon neemt de eigenschappen van een zendmast over! De Fissacoin blockchain wordt dus gekenmerkt door de combinatie van een decentraal en een centraal netwerk. Tijdens het evenement staan de coins op het centrale netwerk, om op deze manier stabiliteit te creëren. Eenmaal afgelopen, staan de coins weer op het decentrale netwerk.

Met wie werkt Fissacoin samen?
Momenteel werkt Fissacoin samen met meerdere partijen, onder andere met Future Flux Festival (van RDM events), partysnap.nl (de party agenda van feestend Nederland), TradeBits.co (exchange en tevens partner van Fissacoin) en QatchCabs (concurrent van Uber). Op het moment is Wlove de enige investeerder, mede daarom wil Fissacoin naar de exchange.

Hoe ziet de toekomst van Fissacoin eruit?
Op 15 juni aanstaande zal Fissacoin voor het eerst echt worden gebruikt, in samenwerking met Future Flux Festival. Alle drankjes zullen op dit festival worden afgerekend met Fissacoin. Daarnaast gaat het bedrijf samenwerken met een taxibedrijf, QatchCabs, die het mogelijk maakt om met overtollige Fissacoins naar huis te worden gebracht. Als klap op de vuurpijl staat in 2019 samenwerking met Urban Music Festival op de planning … Kortom een veelbelovend project om in de gaten te houden!