Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung bekijkt de mogelijkheden van blockchain om haar mondiale productieketens te beheren.

“Blockchain is een van de belangrijkste platformen om onze digitale transformatie uit te bouwen”

Samsung heeft aan persbureau Bloomberg laten weten bezig te zijn met onderzoek naar de toepassingen van blockchain om haar mondiale netwerk van overzeese transport bij te houden. Volgens Song Kwang-woo, hoofd blockchain bij Samsung SDS Co – de IT, logistiek en informatie divisie van Samsung – kan een op blockchain gebouwd informatiesysteem tot 20% aan zendkosten per jaar schelen. Hiermee is Samsung een van de eerste grote productiebedrijven die serieus kijkt naar het inzetten van blockchain technologie in de operatie divisie van bedrijven.

“Blockchain gaat een enorme impact hebben op de supply chains van bedrijven in de productiesector”, aldus Song. Dat is nog niet alles: “Blockchain is een van de belangrijkste platformen om onze digitale transformatie uit te bouwen”.

Blockchain enthousiastelingen in de vrachtsector zeggen dat de technologie papierwerk gaat verminderen en daarmee vooral tijd en geld gaat besparen. Met name in de zeevracht zijn veel besparingen te realiseren, waar de kosten voor documentatie meer dan twee keer zo hoog zijn als andere vormen van vrachtvervoer. De besparingen kunnen flink oplopen voor Samsung: het bedrijf verwacht dit jaar 488.000 ton luchtvracht en 1 miljoen containers te verschepen.

Cheong Tae-su, professor werktuig bouwkunde aan de Korea Universiteit in Seoul, ziet dit als een slimme zet: Een op blockchain gebaseerd systeem zou het mogelijk moeten maken de tijd tussen lancering van een product en het verschepen ervan te verkleinen, om vervolgens sneller in te kunnen spelen op de aldoor veranderende vraag van consumenten en het aanbod van de concurrent. “Blockchain verkleint overhead en maakt een einde aan knelpunten in de keten. Het maximaliseert de zichtbaarheid en efficiëntie van productieketens, iets dat zich zal terugbetalen in een groter vertrouwen van klanten”.